Begeleid werk

Getuigenissen begeleid werk

Een zorgleerkracht getuigt:

Toen ik ...(aantal weet ik niet meer) jaar geleden gecontacteerd werd met de vraag of we iemand in het kader van begeleid werk in onze school wilden opnemen, zag ik dat eigenlijk onmiddellijk zitten, ook al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik niet goed wist waaraan ik begon. Ik polste bij m'n directeur en bij de collega's. Ook zij stonden ervoor open. Waarden die we onze kinderen willen meegeven zoals openstaan voor diversiteit, mensen kansen geven om te groeien, leren van elkaar, respectvol omgaan met anders zijn enz. komen ten volle tot uiting in dit project.
Begeleid werken kan dubbel geluk betekenen. Als het klikt is het een meerwaarde (en geluk) voor de vrijwilliger: deel uitmaken van een team, nuttig werk verrichten gewaardeerd door collega's die dan ook geregeld een pluim geven, opkrikken van zelfvertrouwen, zelfstandigheid uitbouwen, leren initiatief nemen en grenzen verleggen. Het is ook een meerwaarde (en geluk) voor de werkplek zelf: dank zij goede afspraken kunnen we op regelmatige basis rekenen op een extra werkkracht, Wij hebben het geluk dat onze vrijwilliger héél minutieus, nauwkeurig en plichtbewust werkt. We leren omgaan met flexibiliteit, met een andere manier van tijdsbeleving, met vooruitkijken en plannen. We konden ervaren dat mensen die het wat moeilijker hebben in de samenleving ook hun plaats kunnen vinden, hun steentje kunnen bijdragen en een meerwaarde betekenen voor anderen. Dit is een hoopvol perspectief voor de kinderen die we begeleiden en waarbij we voelen dat hun schoolloopbaan en hun functioneren in de samenleving niet van een leien dakje zal lopen.
Wij zijn alvast blij dat we zoveel jaar geleden ingestapt zijn en ik hoop dat deze samenwerking nog lang kan blijven duren.

Getuigenis werkgevers Revalidatiecentrum ’t Veld

Elke donderdagnamiddag komt Tom ons een uurtje assisteren in het secretariaat. Klasseren is zijn vaste werk. De fiches liggen steevast voor hem klaar op z’n vaste plek en  Tom doet dit week na week heel correct en nauwgezet.   

Door de jaren heen hebben wij elkaar beter leren kennen en is Tom voor ons ’n beetje ‘n echte collega geworden.  Wij beseffen dat het voor Tom niet altijd evident is om hier  telkens weer te staan, maar zijn ervan overtuigd dat  zijn werk hier belangrijk is voor hemzelf, maar zeker ook belangrijk voor ons:

Belangrijk om te beseffen dat niet iedereen in staat is alle werk te verrichten.

Belangrijk om met iederéén samen te kunnen werken en daarbij rekening te houden met elkaars noden en mogelijkheden!

Belangrijk om te beseffen dat mensen met om het even welke beperking wel zinvol werk kunnen verrichten en we hierbij ook kunnen leren van elkaar!

 

Getuigenis zorg-boerin: Arina Verhougstraete (Stal Zeewinde)

Als zorg-boerin probeer ik een prettige sfeer te creëren zodat de mensen zich hier thuis voelen en stimuleer hen om zoveel mogelijk dingen zelfstandig te doen.

De nadruk ligt op het actief bezig zijn met allerhande taken op de boerderij op maat van de individuele mogelijkheden en beperkingen van de zorg-gast.

Het vergt heel wat persoonlijke inbreng en tijd maar het is een heel dankbare taak waar je veel van terug krijgt.

Mijn paardjes en ik hebben één missie: we toveren een glimlach op elk gezicht en doen mensen weer stralen. www.stalzeewinde.be

Jobcoach:

Mensen kunnen helpen in hun zoektocht naar werk binnen hun eigen interesses en op maat geeft mij zeer veel voldoening. Ik zie mensen openbloeien, groeien in hun mogelijkheden, zelf zekerder worden en vooral heel vaak genieten van nieuwe contacten. Telkens wordt het een boeiende zoektocht waar ook ik heel veel van bijleer.

Begeleid werker: Ines

Waarom ik mij als een visje voel op school?
Ik ga eerlijk zijn.
Het feit dat ik daar oud-leerling ben, speelt een grote rol.
Ik voel me een  beetje belangrijk op school. Daar ben ik een weinig trots op.
Ik voel me er thuis.
Ook heb ik immers gestudeerd voor de taak die vacant was.
Uitermate fijn vind ik het om ‘leerkrachten tegen het lijf te lopen’ waar ik vroeger les van kreeg.
De taak die men van mij verlangt is op mijn lijf geschreven.
Mijn werkpostbegeleidster is de secretaresse van de school.
Mijn opdracht bestaat erin om competentierapportjes af te drukken.
Ik werk klas per klas en leerling per leerling. Want niet ieder rapportje heeft hetzelfde exemplaren nodig.

Begeleid werker: Ruud

Doordat ik begeleid werk doe, kan ik ook eens tussen mensen werken die geen beperking hebben. Het is volledig anders dan werken in een dagcentrum. Ik ben heel blij dat ik die mensen kan helpen en ik voel ook dat ze mij graag hebben.

Begeleid werker: Jonas

Doet Begeleid Werk in Regina Coeli, Het Oosthof en Het Koetsenhuis Beisbroek.


Doet Begeleid Werk in Regina Coeli, Het Oosthof en Het Koetsenhuis Beisbroek.

 

Wat maakt dat Begeleid Werk zo belangrijk voor je is?

Ik haal daar voldoening uit.

Ik word daar blij van.

Ik ben blij dat ik de mensen kan helpen.

Ik doe mijn Begeleid Werk super graag/

Alles wat ik doe in het Koetsenhuis en het Oosthof is surplus voor mijn werkgever.

Het voorbereidend werk doe ik graag.

Ik maak heel graag croque monsieurs klaar.

Ik zet graag de suikerpotjes klaar.

Ik draai heel graag boontjes in spek en ik strijk graag servetten met de strijkrol.

Ik doe graag vol au vent, spaghettisaus, stoofvleessaus, tomatensaus enz. in zakjes, afwegen en vacuüm verpakken.Begeleid werker: Kimberley

Werkt in Stal Zeewinde.
Begeleid werk is voor mij op een toffe manier bezig zijn;
je helpt iemand bij zijn werk;
leuk omdat ik graag met dieren bezig ben.

Meer info?

Jobcoach BC Het Anker -  VZW De Kade: 

Veronique Vandevoorde - veronique.vandevoorde@de-kade.be 
Sarah Pecceu - sarah.pecceu@de-kade.be

050 27 07 27

Website www.begeleidwerken.be

           

bewe animatie (1)bewe animatie (1)bewe animatie (10)bewe animatie (10)bewe animatie (11)bewe animatie (11)bewe animatie (12)bewe animatie (12)bewe animatie (13)bewe animatie (13)bewe animatie (14)bewe animatie (14)bewe animatie (15)bewe animatie (15)bewe animatie (16)bewe animatie (16)bewe animatie (18)bewe animatie (18)bewe animatie (19)bewe animatie (19)bewe animatie (20)bewe animatie (20)bewe animatie (3)bewe animatie (3)bewe animatie (4)bewe animatie (4)bewe animatie (5)bewe animatie (5)bewe animatie (6)bewe animatie (6)bewe animatie (7)bewe animatie (7)bewe animatie (8)bewe animatie (8)bewe animatie (9)bewe animatie (9)

bewe administratie (1)bewe administratie (1)bewe administratie (10)bewe administratie (10)bewe administratie (11)bewe administratie (11)bewe administratie (12)bewe administratie (12)bewe administratie (13)bewe administratie (13)bewe administratie (14)bewe administratie (14)bewe administratie (15)bewe administratie (15)bewe administratie (16)bewe administratie (16)bewe administratie (17)bewe administratie (17)bewe administratie (18)bewe administratie (18)bewe administratie (19)bewe administratie (19)bewe administratie (2)bewe administratie (2)bewe administratie (20)bewe administratie (20)bewe administratie (21)bewe administratie (21)bewe administratie (22)bewe administratie (22)bewe administratie (23)bewe administratie (23)bewe administratie (24)bewe administratie (24)bewe administratie (25)bewe administratie (25)bewe administratie (26)bewe administratie (26)bewe administratie (3)bewe administratie (3)bewe administratie (4)bewe administratie (4)bewe administratie (5)bewe administratie (5)bewe administratie (6)bewe administratie (6)bewe administratie (7)bewe administratie (7)bewe administratie (8)bewe administratie (8)bewe administratie (9)bewe administratie (9)